Kaffe latte

6 råd vid sömnbrist

Vi alla har varit med om nätter eller korta perioder då vi sover dåligt och oftast är det ingenting du behöver oroa dig för. Kroppen har en förmåga att anpassa sig efter sömnbehovet som krävs. Däremot kan långvarig sömnbrist påverka din förmåga att må bra i din vardag och en aktiv åtgärd vara nödvändig. I detta inlägg får du information om tecken att vara uppmärksam på och när det är dags att söka hjälp.

Tecken på sömnbrist

Två viktiga mått är hur väl du fungerar i vardagen och om du upplever dig själv som pigg. Tidiga tecken på att sömnbrist börjar påverka dig är att du enklare glömmer av saker och har svårare att koncentrera dig. En vanlig känsla är även att de uppgifter som brukade vara enkla att utföra känns svårare. Efter en längre period av dålig sömn kan det också bli svårt att hålla dig vaken under passiva stunder. Dessa kan vara om du exempelvis sitter ned och arbetar eller ser på TV. Många upplever även en förändring på ett känslomässigt plan. Detta kan vara genom att vara mer lättirriterad och ledsen.

Vad kan jag göra på egen hand?

Några tips på vad som kan hjälpa är följande:

  • Hitta en tydlig dygnsrytm med samma sovtid varje dag
  • Undvik koffein
  • Motionera under dagen
  • Ät regelbundet och näringsrik mat
  • Varva ned ett par timmar innan du lägger dig
  • Prova yoga och mindfulness för att bli bättre på avslappningstekniker

När ska jag söka hjälp?

Den främst avgörande omständigheten är hur du mår och hanterar vardagen. Dessutom finns det några indikationer på när det är dags att söka professionellt stöd. En av dessa är när du har svårt att somna på kvällarna även fast du känner dig trött. Ifall du även vaknar upp flera gånger per natt är det också en indikation på att du kan behöva hjälp. Avslutningsvis kan det vara bra att vara uppmärksam på ifall du vaknar tidigt på morgonen även om du inte känner dig utvilad.

Kontakta oss gärna för mer information om hur vi arbetar med KBT vid sömnsvårigheter!

Tags: No tags

Comments are closed.