Scenframträdande

Att tala inför folk

Du, likt de flesta andra, har förmodligen hamnat i situationer där du behövt prata inför folk – och känt en nervositet inför det. Oavsett hur förberedd, eller icke-förberedd, talaren är brukar en nervositet krypa sig på när det närmar sig talet. Vilka metoder finns för att kontrollera nervositeten och uppleva en trygghet med att tala inför människor?

Lugna inte ned dig! Vad som kan kännas som den mest naturliga handlingen är inte alltid det. Tipset är istället att försöka omvandla oron till en möjlighet och att någonting spännande är påväg att ske. På så sätt kan den hotfulla situationen istället bli en chans att prestera bra.

Låt din personlighet träda fram! Genom att låta din personlighet lysa igenom ökar trovärdigheten och din karaktär generar en större uppmärksamhet från publiken.

Öva! Ett bra tips är att filma sig själv för att se hur kroppsspråk och ansiktsuttryck används eftersom detta oftast är någonting vi inte funderar kring. Dessutom hör du hur du kan betona olika ord för att skapa en tyngd i de meningar som är extra viktiga i ditt tal.

Beröm och var stolt över dig själv! Du är din största kritiker. Tänk på de saker som gick bra med din presentation och var stolt över att du klarade av utmaningen.

Tags: No tags

Comments are closed.