Selektiv mutism

Hur kan jag hjälpa mitt barn med selektiv mutism? 

I det här blogginlägget kan du läsa om selektiv mutism och hur det skiljer sig från blyghet. Något som föräldrar till barn med selektiv mutism kanske undrar är hur man bäst ska hjälpa dem? Här är några tips på vad du kan göra om du misstänker (eller vet) att ditt barn har selektiv mutism:

  • Sök hjälp! Genom att kontakta en psykolog så kan de hjälpa till med att identifiera om det faktiskt är selektiv mutism eller om det är något annat. Pyskologen kan hjälpa er komma fram till en behandlingsplan men kommer samtidigt att respektera ditt barns behov och gränser.
  • Se till att du inte uppmuntrar barnets selektiva mutism. Om du befinner dig i en situation där ditt barn inte pratar så ska du inte sluta prata med dem eller börja viska. Istället så är det bäst att fortsätta göra meningsfulla kommentarer som uppmuntrar ditt barn att svara. Om du slutar prata med barnet eller tystnar så att det ska känna sig mer bekvämt, så kan det istället förstärka beteendet.
  • Du ska inte kritisera eller pressa ditt barn. Säg inte något som ”varför kan du inte bara prata?” Barnet vill förmodligen kunna prata, så sådana kommentarer kommer bara att stressa dem ytterligare. Om barnet inte pratar, försök med öppna frågor istället för direkta frågor. Det här ger dem utrymme att prata utan att pressa dem.
  • Skapa situationer där barnet känner sig mer bekväm med att prata. Det här kan vara annorlunda för varje barn, men några exempel är att börja prata genom en walkie-talkie eller på långt avstånd. Till slut så kan man minska avståndet när barnet känner sig tillräckligt bekväm med personen.
  • Vad ärlig med ditt barn. Var tydlig med vad du gör så att barnet inte tror att du försöker luras. Förklara att du tänkte försöka med en ny strategi för att få dem att prata, men var också tydlig med att det inte ska vara läskigt och att de inte måste prata om de inte känner sig bekväma med att göra det. 

Det kan kännas svårt och överväldigande att ha ett barn som inte pratar. Det är viktigt att ha tålamod och att vara medveten om att det finns hopp. De flesta barn lär sig att prata i olika sociala situationer med tiden, så länge man tränar medvetet. Genom att söka hjälp och aktivt arbeta med att få ditt barn att prata kommer barnet att känna sig mer och mer bekvämt. Till slut blir det inte längre ett hinder för barnet.

Tags: No tags

Comments are closed.